flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарського суду на постійній основі читають лекції в управлінні юстиції

24 вересня 2019, 15:45

Сьогодні 24 вересня 2019 року суддя Господарського суду Хмельницької області Сергій Володимирович Заверуха прочитав лекцію на постійно діючому семінарі для працівників юридичних служб державних підприємств, установ, організацій Хмельницької області на базі Головного територіального управління юстиції.

Темою лекції стали новели Господарського процесуального кодексу в порівняні з кодексом, що діяв до 15 грудня 2017 року.

Сергій Володимирович звернув увагу слухачів на заміну поняття «підвідомчість» поняттям «юрисдикція» та визначення одним із критеріїв господарської юрисдикції – господарських правовідносин. За новими правилами юрисдикція розмежовується в залежності від предмету, а не тільки суб’єктного складу сторін спору.

Крім того, суддя наголосив на змінах до форм господарського судочинства, зокрема, визначені статтею 12 нової редакції ГПК дві форми господарського судочинства: 1) наказне провадження; 2) позовне провадження , яке у свою чергу ділиться на загальне і спрощене.

Лектор нагадав слухачам про представництво інтересів органів державної влади та місцевого самоврядування у судах виключно адвокатами з 1 січня 2020 року. Адже згідно з перехідними положеннями Конституції представництво виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції — з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції — з 1 січня 2019 року; представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Наступна зустріч суддів господарського суду із юристами на семінарі для представників юридичних служб державних установ планується 26 листопада та 17 грудня 2019 року.