flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Умовою пролонгації договору оренди є досягнення сторонами згоди при зміні умов договору

29 квітня 2021, 12:51

Господарським судом Хмельницької області розглянуто справу за позовом Приватного малого підприємства «Фінмаркет» до Хмельницької міської ради про визнання незаконним рішення Хмельницької міської ради про непоновлення договору оренди земельної ділянки, що знаходиться по вул. Кам’янецька, 2А; поновлення дії договору оренди земельної ділянки шляхом визнання укладеною додаткової  угоди до цього договору.

 

ПМП «Фінмаркет» звернувся до міської ради з клопотанням про поновлення строку дії договору оренди землі на новий термін та долучив проект додаткової угоди зі зміненими умовами. На подане повідомлення про поновлення строку дії договору оренди землі на новий термін, міська рада відреагувала повідомленням про відмову у поновленні договору на новий термін.

Враховуючи зміну умов договору та відповідне звернення до закінчення строку дії договору, суд констатував, що позивачем було ініційовано процедуру поновлення договору із застосуванням правового механізму, передбаченого ч.ч. 1-5 ст. 33 Закону України "Про оренду землі".

Відмовляючи позивачу у задоволенні позовних вимог, судом було враховано, що за змістом ст. 33 Закону України «Про оренду землі» при поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

За змістом ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Аналогічний зміст щодо зміни умов договору містить п. 36 укладеного між сторонами договору оренди землі.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначено загальний порядок укладання господарських договорів, а ст. 188 Господарського кодексу України порядок зміни та розірвання господарських договорів.

Судом враховано, що позивачем не досягнуто домовленості з Хмельницькою міською радою щодо зміни умов договору оренди землі. При цьому у заявлених позовних вимогах позивач просить суд визнати договір оренди землі поновленим на змінених умовах. Будь-яких доказів врегулювання нових умов договору за згодою сторін чи в судовому порядку позивачем суду не було надано.

Відсутність доказів погодження сторонами запропонованих позивачем змінених умов договору виключає можливість поновлення спірного договору оренди землі з підстав частин першої – п’ятої Закону України "Про оренду землі" на змінених умовах.

Також судом враховано, що внесені позивачем зміни до договору в частині функціонального використання земельної ділянки з "03.15" на "02.10" призведуть до зміни коефіцієнту функціонального використання земельної ділянки з 0,7 на 1,5, що в свою чергу змінить розмір нормативно грошової оцінки землі, який призводить до зміни орендної плати, яка є істотною умовою договору оренди землі.

 

З повним текстом судового рішення від 24.03.2021р. у справі №924/707/19 можна ознайомитись за посиланням в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96004871.

 

За повідомленням пресслужби Господарського суду Хмельницької області.

 

Фото взято з сайту Хмельницької міської ради.