flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набирає чинності нове процесуальне законодавство

01 грудня 2017, 12:15

Нагадуємо, що 22 листопада 2017 року Главою Держави підписано Закон України „Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів” за №2147-VIII від 3 жовтня 2017 року.

Відповідно до Розділу 6 „Прикінцеві положення” Закону, останній набирає чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму відповідно до Закону України „Про судоустрій і статус суддів” (Відомості Верховної Ради України, 2016р. №31, ст.545), опублікованим у газеті „Голос України”, крім: змін до Закону України „Про Вищу раду правосуддя”, передбачених розділом 4 цього Закону, які набирають чинності з дня наступного за опублікуванням цього Закону; змін до частини третьої статті 82, пунктів 4, 6 частини першої статті 106, статей 133, 147, 152, 155, розділу ХІІ Закону України „Про судоустрій і статус суддів”, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Пленумом Верховного Суду визначено дату початку роботи суду - 15 грудня 2017 року. Рішення Пленуму про початок роботи Верховного Суду 15 грудня буде опубліковано на веб-порталі судової влади та в газеті „Голос України”. З цієї дати набере чинності нове процесуальне законодавство, а саме Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства України, зміни до Кримінального процесуального кодексу України.

Крім цього, з дня початку роботи Верховного Суду Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припинять свою діяльність та ліквідуються у встановленому законом порядку.

Звертаємо увагу, що касаційні скарги подані до Вищого господарського суду та не розглянуті судом на момент припинення діяльності цього суду будуть передані до Верховного Суду та розглядатимуться у порядку господарського судочинства новим складом Верховного Суду.