flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова господарського суду області про банкрутство фізичної особи

12 січня 2021, 11:43

Голова Господарського суду Хмельницької області – Микола Євгенович Муха у відеопроекті «Феміда в деталях. Talk» Хмельницького апеляційного суду розповів про процедуру відновлення платоспроможності фізичної особи.

«21» жовтня 2019 року набрав чинності Кодекс з процедур банкрутства, яким передбачено можливість відновити свою платоспроможність фізичною особою, адже до прийняття вказаного кодексу оголосити банкрутом можливо було лише юридичну особу чи фізичну особу-підприємця.

Ініціювати своє банкрутство може фізична особа лише особисто, звернувшись до господарського суду за місцем знаходження боржника із заявою в порядку статті 116 Кодексу з процедур банкрутства.

Підставою для відкриття провадження у справі про банкрутство фізичної особи є, зокрема, наявність у боржника прострочених зобов’язань перед кредитором (кредиторами) не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати. Станом на 01.12.2020р. це 150 000,00 грн.

Другою підставою є припинення погашення боржником кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50% місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців.

По-третє, особа може подати заяву про визнання себе банкрутом, якщо ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення.

Вказаний перелік законодавцем не визначено вичерпним, можуть бути й інші обставини.

У процедурі банкрутства фізичної особи є дві стадії – реструктуризація боргів; визнання боржника банкрутом та застосування процедури примусового погашення боргів.

Процедура реструктуризації заборгованості є найбільш оптимальним варіантом закінчення справи про банкрутство. Коли особа звертається до суду із заявою про визнання себе неплатоспроможною, вона повинна подати план реструктуризації своїх боргів, який в подальшому з врахуванням строків, визначених кодексом, вивчається кредиторами. Кредитор (кредитори) та боржник шукають консенсусу та протягом 120 днів подають план реструктуризації боргів на затвердження до господарського суду.

На процедурі ж визнання особи банкрутом керуючий реалізацією майна не пізніше 30 днів з дня введення процедури погашення боргів спільно з боржником проводить інвентаризацію майна та визначає його вартість, що включає в ліквідну масу, яка у випадку реалізації зазначеного майна дасть можливість погасити заборгованість перед кредиторами.

До переваг фізичного банкрутства належить розв’язання проблеми наявної заборгованості через процедуру реструктуризації або визнання банкрутом та продаж майна. Крім того, звернення фізичною особою до суду гарантує автоматичне введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, борг перестає наростати, а штрафні санкції не застосовуються. Також, судом можуть бути зняті арешти на майно особи, якщо такі були накладені раніше.

До негативних наслідків фізичного банкрутства належить дія тимчасових обмежень щодо боржника. Зокрема, особа протягом п’яти років після визнання її банкрутом зобов’язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів. Фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом.

Крім того, протягом п’яти років після визнання фізичної особи банкрутом, вона не може повторно ініціювати відкриття провадження у справі про свою неплатоспроможність.