flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась презентація навчального посібника «Україна-Русь vs. Московія: настільна книга»

24 лютого 2020, 15:30

Символічно, що у Міжнародний день рідної мови 21 лютого 2020 року голова Господарського суду Хмельницької області Сергій Крамар презентував навчальний посібник «Україна-Русь vs. Московія: настільна книга», в якому зібрано ряд історичних документів та авторських матеріалів, що призначені всебічному аналізу уроків історії у стосунках між Україною і Московією (Росією), як двох різних світів (європейського і азійського). Презентація відбулась в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

У слові до читачів автор наголошує, що в умовах сучасних гібридних та інформаційних воєн на перше місце виходить уміння держави інформаційними засобами протистояти агресорам. Неготовність до такого протистояння стала однією з причин втрати Україною своїх етнічних територій у протистоянні з Росією. 

Вдала боротьба саме на інформаційному фронті є запорукою перемоги, адже нині війни виграє той, хто виграє інформаційне протистояння. 

Будь-яка авторська робота, спрямована на відновлення національної свідомості, ідентичності народу, без перебільшення, є не менш важливою  у протистоянні з ворогами, ніж збройні сили.

Розуміючи такі виклики, Хмельницькою обласною радою у 2019 році виділено кошти та придбано для усіх навчальних закладів регіону книгу - навчальний посібник «Україна-Русь vs Московія: настільна книга». Навчальний посібник рецензований провідними українськими вченими та рекомендований до друку Інститутом проблем виховання НАПН України. 

У книзі автором систематизовано та узагальнено етнічні, соціальні, державотворчі, культурні, духовні процеси становлення в розвитку української та російської націй, постійного намагання останньої у різних формах ліквідувати, русифікувати український народ, колонізувати українські землі під ідеєю «старшого брата», «єдиного народу» і ін. Книга спрямована на формування українцями власної ідентичності, відновлення історичної справедливості, у ній толерантно та ґрунтовно спростовуються великодержавні міфи та відверта брехня, на яких ґрунтуються владні інституції імперії та які нині сіють ворожнечу між українцями.

На думку провідних українських науковців, ця книга має бути доступною всім українцям, а особливо буде корисною для учнів та студентів навчальних закладів України, педагогів, військовослужбовців, слухачів військових академій, працівників вітчизняних та закордонних дипломатичних представництв, українських політиків. 

Лише знаючи справжню, а не фальсифіковану історію своєї країни, можна нині робити правильні висновки та вчиняти  вірні дії у розвитку власної державності. Лише знання справжньої історії України та її тривалих відносин з Москвою може розставити крапки над «і» у людських головах.

У презентації взяли участь: співавтор Олексій Тимощук - журналіст, член Національної спілки журналістів України, Микола Панасюк - заступник начальника відділу з питань внутрішньої політики, адміністративно-територіального устрою та інформаційного забезпечення Хмельницької обласної ради, головний спеціаліст управління інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації; Лев Баженов - доктор історичних наук, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Петро Маліш - журналіст, прозаїк, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, Василь Климчук - директор Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, науковці, краєзнавці, студентська молодь вищих навчальних закладів.