flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cуддя Господарського суду Хмельницької області Сергій Крамар взяв участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції «МАГДЕБУРЗЬКЕ ПРАВО НА СХІДНОМУ ПРИКОРДОННІ ЄВРОПИ. 650 РОКІВ САМОВРЯДУВАННЯ У КАМ’ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ»

23 вересня 2024, 14:17

Кандидат юридичних наук, суддя Господарського суду Хмельницької області Сергій Крамар взяв участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції «МАГДЕБУРЗЬКЕ ПРАВО НА СХІДНОМУ ПРИКОРДОННІ ЄВРОПИ. 650 РОКІВ САМОВРЯДУВАННЯ У КАМ’ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ», яка відбулась 20 вересня 2024 року у приміщенні ратуші міста Кам’янець-Подільський.

Проведення конференції ініційовано Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником та присвячено 650-й річниці від першої писемної згадки столиці Поділля і наданню Кам’янцю-Подільському привілею на самоврядування та оголошення 2024-го року у Кам’янець-Подільській міській територіальній громаді роком Магдебурзького права.

Основна мета роботи конференції: актуалізувати дослідження явища європейського самоврядування на теренах України; з’ясувати його сутність, витоки, шляхи поширення та різновиди самоврядного права, що функціонували в Україні; розкрити вплив міського самоврядування на політичну культуру та історичний процес на українських теренах.

У ході конференції обговорено наступні питання: цивілізаційний європейський феномен самоврядних міст: витоки, форми та перспективи; поширення магдебурзького права і його різновидів в Україні; привілей на самоврядування Кам’янця-Подільського – найдавніша писемна згадка міста; проблема датування і трактування князівської грамоти 1374 р.; матеріальні артефакти як «свідки» самоврядності міст середньовіччя і нового часу.